fbpx

Mit tehetek az ínyvérzés ellen? – A fogínygyulladás okai, kezelése?

foginygyulladas

A fogínygyulladás (Gingivitisz) Magyarországon, és több fejlett országban is népbetegség. Kezelése, megelőzése azért kiemelt fontosságú, mert ha a fogínygyulladás tartósan sok évig fennáll, akkor a folyamat fogágybetegségbe (Parodontitisz) fordul, ami a fogat tartó csont elsorvadásával, végső soron  fogelvesztéssel is jár.

A fogínygyulladás okai

A fogíny gyulladását a fogak és az íny találkozásánál felhalmozódó lepedék és fogkő okozza.

A lepedék baktériumokból, elhalt hámsejtekből és mikroszkópikus ételmaradványokból áll. Fontos tudni, hogy a lepedék még alapos fogtisztítással otthon is eltávolítható!

Ha a lepedéket nem távolítjuk el minden nap megfelelően, akkor egy idő után abban ásványi sók halmozódnak fel, a lepedék megkeményedik, ilyenkor már fogkőről beszélünk. A fogkő otthon nem eltávolítható, itt már mindenképp szakember beavatkozása szükséges.

Tehát a fogínygyulladás fő kiváltó oka a lepedék és a fogkő, azonban számos tényező súlyosbíthatja a gyulladást:

 • Szájhigiénia: az elhanyagolt szájhigiénia az elsődleges oka a gyulladásnak. Mivel a kutatások szerint napi egyszeri fogmosással nem tudjuk kellően megtisztítani fogainkat, ezért a száj egészségéhez legalább napi két alkalommal szükséges a fogmosás. Egy felmérés szerint ezt az emberek csak mintegy 20%-a végzi el! (lsd. ábra)
 • Dohányzás: a dohányzás sajnos az immunrendszer gyengítése révén szerepet játszik a fogínygyulladás súlyosbodásában

 • Hiányos táplálkozás: manapság már vitaminhiány okozta ínygyulladással (Skorbut) nem találkozunk. Azonban a rágást igénylő ételek mechanikus lepedék eltávolító hatása jelentős, így aki mindig puhább, rágást kevésbé igénylő ételeket eszik, annak könnyebben halmozódik fel a gyulladást okozó lepedék. Rágást erősebben igénylő ételek pl. : sajtok, rántott, grillezett húsok, alma.

 • Genetikai hajlam: az esetek kis részénél, kb. 5%-ban genetikai hajlam is közrejátszik az ínygyulladásban. Ilyenkor a szervezet “túlreagálja” a lepedékben levő baktériumok elleni védekezést és egy túlzott gyulladásos reakció alakul ki.

 • Nem megfelelő tömés, fogpótlás: a nem megfelelően elkészített, vagy már elöregedett fogtömés, fogpótlás kedvező feltételeket teremt a lepedék, fogkő képződésre, így ezek is rontják a fogínygyulladás állapotát

 • Torlódott fogazat: ilyen esetben szintén könnyebben képződik lepedék, fogkő

 • Terhesség: terhesség alatt a megváltozott hormonális viszonyok miatt fogékonyabb az íny a gyulladásra

 

Fogmosási szokások felmérésének eredménye

 

A fogínygyulladás tünetei

Az ínygyulladás sajnos sokszor nem okoz fájdalmas panaszokat, így az ember nem tulajdonít neki kellő figyelmet. Ezért lehetséges, hogy sokszor már előrehaladott stádiumban érkeznek hozzánk pácienseink.

Mégis vannak korán észlelhető tünetek, amire oda kell figyelni:

 • Fogmosáskor ínyvérzés
 • Duzzadt, vérbő, érzékeny íny
 • Kellemetlen lehelet

A fogínygyulladás kezelése

A fogínygyulladás kezelése mindenképp fogkőeltávolítással kezdődik. Ez ultrahangos fogkőeltávolító géppel történik, ami magas frekvencián rezegve “lerezgeti” a fogra erősen rátapadt fogkövet.

A fogkő eltávolítás 6-12 havonta javasol, egyéni igények szerint.

Ezen kívül szükséges lehet a régi, már nem tökéletesen záró fogtömések, fogpótlások cseréjére is. Ritka esetekben szükség lehet antibiotikum tartalmú gyógyszerre is.

Fájdalomcsillapító gyógyszerre szintén ritkán van szükség, de ha fájdalmat tapasztal az alábbi vény nélküli gyógyszereket használhatja:

 • Advil
 • Algoflex
 • Brufen
 • Dolgit
 • Ibumax
 • Nurofen

Ezek ibuprofen tartalmú gyógyszerek, az ajánlott dózis 400mg, 4 órás időközökkel. Maximális dózis naponta 3200mg.

Használhat még szintén vény nélkül Cataflam Dolo fájdalomcsillapítót is, ebből a maximális adag 6 tabletta, egyszerre maximum 2 vehető be.

Fontos tudni, hogy a fájdalomcsillapítók már néhány napi használat után is gyomorbántalmakat okozhatnak, ezért ha több napig van szükség fájdalomcsillapító szedésére, akkor ajánlott gyomorvédő készítményt is alkalmazni. Ilyen recept nélkül kapható gyógyszer pl. a

 • Quamatel mini

Adagolása: reggel-este 1-1 tabletta.

Milyen fogkrémet, szájvizet használhatok ínygyulladás esetén?

Az ínygyulladás gyorsabb gyógyulása érdekében használhat speciális fogkrémeket illetve szájvizeket.

Fogínygyulladásra való fogkrém pl.: Parodontax, Oral-B Gum&Enamel Repair, Colgate Total, Meridol.

Fogínygyulladásra való szájvíz: Corsodyl, Listerine, Meridol.

Bár a Corsodyl a legerősebb hatású, azt fontos tudni, hogy csak kúraszerűen alkalmazható, alkalmanként 1 flakonnal.  Alkalmazása alatt megváltoztatja az ízérzést, és barnás elszíneződést okoz a fogakon.

A Listerine növényi illóolaj hatóanyagú, hatásának alapja az illóolajok antibakteriális hatása. Tehát aki szeretné mellőzni a mesterséges szerek alkalmazását, nekik is kifejezetten ajánlott ez a készítmény, akárcsak a Parodontax fogkrém, ami szintén gyógynövény alapú! Listerinből elsősorban az alkoholt nem tartalmazó Listerine Zero, vagy Mild Mint az ajánlott!

A Meridol szintén jó hatású készítmény, szájvíz és fogkrém formájában is használható.

Mit tehetek otthon a fogínygyulladás ellen?

Az ínygyulladás ellen elsősorban a megelőzéssel tudunk védekezni.

A fogak és az íny találkozásánál felgyűlt lepedéket legalább naponta 2 alkalommal elvégzett 2-3 perces fogmosással tudjuk eltávolítani.

Fogkeféből a közepes (Medium) sörteerősségű az ajánlott, ha nagyon érzékeny az ínye, akkor használhat nyugodtan puha (Soft) sörtéjű fogkefét.

A klinikai kutatások és saját tapasztalataink szerint is az elektromos fogkefék hatékonyabban tisztítanak, mint a kézi, manuális fogkefék. Elektromos fogkeféből rendelőnk a piacvezető Oral-B termékeit ajánlja.

Fontos tudni, hogy a legjobb fogkefével sem tudjuk a fogközöket kitisztítani, és sokszor pont ezeken a helyeken kezdődik el a fogínygyulladás.

Ezért tehát a fogközök lepedéktől való megtisztítása az egyik legfontosabb a fogínygyulladás megelőzésében.

A fogközök tisztítására az esti fogmosás után használjon fogselymet, vagy tág fogközök esetén fogköztisztító kefét.

Egyéb fogínygyulladások

Az ínygyulladás speciális formái:

 • Bölcsesség fog mellett kialakult ínygyulladás (Perikoronitisz): ez a bölcsesség fogak körül alakul ki, ha azok helyhiány miatt nem tudnak teljesen kibújni az íny alól. Ilyen esetben fertőtlenítő oldattal való átöblögetés szükséges, illetve szükség lehet fájdalomcsillapító, antibiotikum adására
 • Fekélyes ínygyulladás (ANUG): erős fájdalommal járó ínygyulladás, mindenképp fogorvosi kezelést, antibiotikum szedést igényel. Különben a gyulladás továbbterjedve komoly károkat okozhat a fog tartószerkezetében, illetve esztétikailag hátrányos íny visszahúzódást okoz

Fogínygyulladás terhesség alatt

Terhesség alatt a hormonális változások miatt az íny megduzzadhat, érzékeny, vérzékeny lehet. Ilyen esetben sajnos sokan félnek fogat mosni, nehogy kárt okozzanak, azonban ezzel csak a lepedék, fogkő felhalmozódást segítik elő, ami tovább rontja a helyzetet.

Ezt az ördögi kört kell megszakítanunk. Ilyen esetben mindenképp puha sörtéjű(Soft) fogkefe ajánlott, illetve a korábban felsorolt fogkrémek, szájvizek használata. A fogmosáskor jelentkező vérzéskor nem kell megijedni, attól függetlenül alaposan, naponta legalább 2 alkalommal 2-3 percig kell a fogakat mosni.

Terhesség alatt 1-1 fognál kialakuló nagyobb duzzanat, úgynevezett terhességi granuloma is kialakulhat az ínyen. Ez a terhesség után általában visszafejlődik, de ha nem, akkor a terhesség után egyszerű szájsebészeti módszerekkel, pl. lézeres kezeléssel, eltávolítható.

Milyen szövődményei lehetnek a tartós ínygyulladásnak?

Az évekig fennálló fogínygyulladás ráterjed a fog tartószerkezetére, a foggyökeret tartó csontra, ott csontleépülést, fogágybetegséget okoz.

A fogágybetegség következtében a csont elsorvad, meggyöngül.

Az érintett fog/fogak mozgathatóvá válnak. Később nagyfokú mozgathatóság, fájdalom, gennyzacskó képződés miatt sajnos sok esetben ezeket a fogakat el kell távolítani.

Az alábbi mozgóképen felgyorsítva tekintheti meg a fogágybetegség, csontleépülés folyamatát.

parodontitisz animáció

 

Take home message, tehát útravaló tudnivaló:

A fogínygyulladás, fogágybetegség esetén a legfontosabb a megelőzés! Ennek lépései:

 1. Naponta legalább 2 alkalommal 2-3 percig tartó fogmosás
 2. Az esti fogmosás végeztével fogselymezés vagy fogköztisztító kefe használata. Az esti fogmosás után már enni, cukros italt fogyasztani TILOS!
 3. Félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, ha szükséges fogkőeltávolítás

 

Share:

Comments are closed.

error: Védett tartalom!