fbpx

Mi a teendő érzékeny fogak esetén?

érzékeny fog

Az érzékeny fogak, akárcsak a fogínygyulladás, nagyon sok embert érint Magyarországon. A különböző ingerekre kialakuló átmeneti fájdalom nem csak kellemetlen lehet, a felmérések szerint az esetek jelentős részében akadályozhatja a étkezést, ami akár gyomor-bélrendszeri problémákhoz is vezethet.

A fogérzékenység típusai

 • Hideg, meleg ételek, italok által okozott érzékenységet

 • Rágásra, nyomásra érzékeny fogak: ebben az esetben általában valamilyen gyökér irritáció felelős a panaszokért. Ilyen jellegű tüneteket látunk gyulladt foggyökér esetén, vagy például egy magas fogtömés miatt rágás során túlterhelt fog is ilyen panaszokat okoz. Mindenképp érdemes fogorvos segítségét kérni, hogy megtudjuk mi áll az érzékenység mögött.
 • Kopogtatásra, kocogtatásra érzékeny fogak: szintén gyökér irritáció következménye, gyulladt fog, vagy fogágybetegség esetén találkozunk ilyen panaszokkal, szintén fogorvosi vizsgálat szükséges az okok feltárására.
 • Fogtömés után érzékeny fogak: fogtömés után néhány napig, 1-2 hétig tartó érzékenység normális lehet, tartós érzékenység esetén azonban felmerül az alaptömés vagy a ragasztó réteg nem megfelelő használata. Ilyen esetben tömés cserével orvosolható a probléma

 

A következőkben nézzük meg a leggyakoribb érzékenység típusról a legfontosabb tudnivalókat.

A hidegre / melegre érzékeny fogak

Ez az egyik leggyakoribb panasz, amivel pácienseink felkeresik rendelőnket. A hideg érzékenység alapvetően kétféle problémától fordulhat elő:

 • Szuvasodás
 • Szabaddá vált dentinfelszín kopás, vagy valamilyen  erőbehatás következtében pl. törés esetén

Ezekben az esetekben hideg, meleg, édes ételek, italok fogyasztása után néhány másodpercig, percig elhúzódó, éles fájdalom lép fel. A fájdalom magától elmúlik, fájdalomcsillapító tabletta bevétele nem szükséges.

Természetesen a panaszok hátterében álló okok kiderítésére fogorvosi vizsgálat szükséges. A szuvasodás, törés következtében létrejövő érzékenység megszüntetése fogorvosi feladat, de a szabaddá vált dentinfelszín miatt kialakult fájdalom ellen otthon is védekezhetünk.

fog felépítése, dentin csatornákMit tehetek a fogérzékenység ellen?

A fogaink nem egyféle szövetből álló, homogén szerv, hanem több különböző rétegből épül fel.

Fogunk legkülső része a nagyon kemény fogzománc, legbelső pedig a fogbél. Ezt a két részt köti össze a dentin. A dentin kevésbé erős mint a fogzománc, benne mikroszkópikus csatornák ezrei, az ún. dentin csatornák futnak. Ezek a fogbéltől, fogidegtől indulva egészen a fogzománcig elérnek.

Ha a fogzománc valamiért sérül, elkopik, akkor a csatornák a szájüreggel közvetlen kapcsolatba kerülnek, a bennük futó idegvégződések miatt pedig külső behatásokra fájdalmas ingereket továbbítanak. 

A célunk az, hogy különböző módszerekkel ezeket a dentin csatornákat lezárjuk a szájüreg felől, illetve megelőzzük, hogy további dentincsatornák váljanak szabaddá.

Fogmosás során akinek erős kopások találhatóak a fogain inkább válasszon puha (Soft) sörteerősségű fogkefét, illetve a fogak külső és belső felén vízszintesen mozgatni a fogkefét TILOS! Ehelyett inkább körkörös mozdulatokkal végezzük a fogmosást, és ne túl nagy erővel!

A különböző savas italok fogyasztása is kerülendő: szénsavas üdítők, szénsavas ásványvizek, gyümölcslevek, pezsgőtabletták, sör, bor stb…

Milyen fogkrém ajánlott érzékeny fogak esetén?

A tapasztalatok szerint nagyon jó hatást érhetünk el a fogérzékenység csökkentésére kifejlesztett fogkrémekkel. Aktív hatóanyaguk stroncium-klorid, kálium-klorid, illetve újabban ón-fluorid. Ezek képesek a szabaddá vált dentin csatornák eltömeszelésére, így csökkentve a panaszokat.

Az ajánlott fogkrémek:

 • Sensodye Rapid
 • Oral-B Gum & Enamel Repair
 • Elmex Sensitive

Fontos megemlíteni még egy innovatív fogkrémet, ez a Sensodyne Repair and Protect. Ez a fogzománcot alkotó kálcium-foszfát (apatit) kristályokat tartalmaz, amik képesek odatapadni a szabaddá vált dentinfelszínre, így gyakorlatilag egy mikroszkópikus “fogzománc” védőréteget képeznek. Ez a védőréteg kb. 7 nap alatt alakul ki.

Az érzékenység csökkentő fogkrémek használhatók kúraszerűen, de természetesen fogszuvasodás, foínygyulladás esetén is hatásosak, tehát rendszeres használatuk is javasolt!

Fogmosások között az érzékeny fogra rákenve “pakolásként” is használhatók. használatuk után néhány perccel öblítse ki a száját!

 

Take home message, tehát útravaló tudnivaló:

 1. Fogérzékenység esetén fogorvosi vizsgálat indokolt, a komolyabb problémák kizárása miatt
 2. Ha csak a megnyílt dentincsatornák a probléma, akkor kerülje a savas italok fogyasztását, fogmosás során kerülje a vízszintes mozdulatokat
 3. Használjon érzékenység csökkentő fogkrémeket
Share:

Comments are closed.

error: Védett tartalom!