fbpx

Csapos fog

 

A letört fogak megmentésének lehetősége:

Csapos fog

 

  • Üvegszálas vagy
  • Fém csappal történő gyökér megerősítés
  • Hosszú távú sikeresség

Ha egy fog az íny szintjéig letörik, akkor a fog megmentésére használjuk a csapos fogat.

Mi is az a csapos fog?

Csapos fogfelépítés esetén a letört fog gyökerébe egy üvegszálas “rudat”, csapot ragasztunk, ami félig a gyökérben rögzül, félig pedig kilóg a szájüregbe. Erre a kilógó részre egy speciális kompozit anyagból kúpos csonkot formázunk, amire a fogtechnikus el tudja készíteni a fog koronai részét pótló fogkoronát. Ez a korona lehet porcelán, vagy cirkónium.

Ritkább esetben a csap helyének előkészítése után mintavétel következik, majd a fogtechnikus nikkelmentes fémből önti ki a csapot. Ilyenkor fém csapos műcsonkról beszélünk. A funkciója persze ugyan az, mint az üvegszálas csap esetén.

A csap feladata, hogy a fog gyökerében rögzülve megerősítse azt, tartsa a fog koronai részét pótló koronát. Ez a fogkorona készülhet porcelánból, vagy cirkóniumból.

A porcelán koronáról itt olvashat bővebben…

A cirkon koronáról pedig itt talál további információkat…

A csapos fog készítésének előfeltétele, hogy a fogban hibátlan gyökértömés legyen.  Ebben alakítjuk ki ugyanis a csap helyét. Ezért ha a fog még nem volt gyökérkezelve, akkor gyökérkezelni, gyökértömni kell. Ha régi, rosszul záró gyökértömés van a fogban, akkor pedig azt ki kell cserélni. Fontos, hogy a fog körül gyulladásmentes legyen a csontállomány, ez egy röntgen felvétellel megállapítható.

A csapos fog élettartama

A csapos fogfelépítés nem tartozik a legtartósabb fogászati kezelések közé, hiszen itt az eredeti fogból már csak a gyökér rész van meg. Mégis, akár a fém, akár az üvegszálas csap nagyon erős, így törés szinte sosem követezik be. A probléma néha a csap kiesése, vagy a csapos fog gyulladása. Összességében jó néhány évre menthető vele még a fog, esztétikailag és rágófunkció tekintetében is.

A csapos fog gyulladása esetén mi a teendő?

Ha a csap alatti gyökér részben maradnak vissza baktériumok, azok képesek gyulladást okozni. Ilyenkor vagy a fog eltávolítása jön szóba, vagy pedig gyökércsúcs levágással, rezekcióval menthető a fog.

Mikor nem tudunk csapos fogat készíteni?

Az íny szintjébe tört fogat még általában meg tudjuk menteni, de az íny alá tört fogak legtöbbször nem menthetőek. Olyan esetben, ha a letört fog erős gyulladást tart fenn, akkor is célszerűbb a fog eltávolítása mellett döntenünk.

Ha letört foga van, amit szeretne csapos foggal helyreállítani, foglaljon időpontot ONLINE!

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Védett tartalom!