fbpx

Porcelán fogkorona

 

Rögzített fogpótlás lehetősége:

Porcelán fogkorona és híd

 

 • A klasszikus, megbízható fémváz alapú porcelán
 • Allergiamentes fémből
 • Évtizedek óta alkalmazott technika

Ha szuvasság vagy törés hatására a foganyagból sok elvész, akkor a fogak megtartására, esztétikai helyreállítására alkalmas a fogkorona. Hidat pedig foghiányok pótlására készítünk.

Fogkorona vagy híd:

Korona esetén csak az adott fogat csiszoljuk kúposra, hogy a koronát rá lehessen húzni. A szomszédos fogakat nem csiszoljuk meg.

Híd esetén foghiányt pótolunk. Ilyenkor a hiányt határoló fogakat csiszoljuk le, ezek a tartófogak, amik tartják a hidat. Híd esetén legalább három fogat kell a fogtechnikusnak megformáznia: a két tartófogon lévő koronákat, illetve a foghiány helyén lévő hídtagot, amit a tartófogakon lévő koronák tartanak.

A fogkorona és a híd a rögzített fogpótlások közé tartozik.

A további fogpótlási lehetőségekről itt olvashat…

Mikor érdemes a fogra koronát rakni?

 • nagy foganyaghiány esetén
 • gyökérkezelt fogakra szinten minden esetben, mivel a fogkorona mint egy abroncs összetartja a fogat, nem engedi széttörni
 • erősen elszíneződött fogakra az esztétika korrekciójára
 • szabálytalan alakú fogakra a forma helyreállítására
 • foghiány esetén a tartófogakra koronát helyezünk, ezek tartják a hiányok helyére kerülő pótfogakat

Fogkorona és híd típusok

Teljesen fém korona: ezeknek az idejük szerencsére már lejárt.

Porcelán korona: ez a leggyakoribb típus. Ilyenkor egy nikkelmentes fémből készült alapra égeti rá a technikus a porcelán, ezért fém-kerámia koronának is nevezzük.

Cirkon korona: a legmodernebb CAD/CAM számítógépes eljárással készült, fémmentes koronák. Esztétikája pontossága felülmúlja a többi típust, viszont az ára magasabb.

Porcelán vagy cirkónium korona?

Ha ön fémallergiás, vagy a hagyományos porcelán koronánál magasabb esztétikájú fogpótlásra vágyik, mindenképp a cirkon korona a megfelelő választás! A képen bal oldalt látható a hagyományos, fém-kerámia fogpótlás, míg jobb oldalt a fémmentes cirkónium alapú pótlás. A cirkónium koronáról/hídról itt olvashat bővebben…

Porcelán korona és hídkészítés menete:

 • Az adott fogból, fogakból érzéstelenítés után kb. 2mm-t lecsiszolunk, kúposra alakítjuk a fogat, hogy arra a fogkorona felhelyezhető legyen.
 • Ez után következik szilikon bázisú lenyomatanyaggal a mintavétel.
 • 3-4 munkanap múlva a fogtechnikus elkészíti a nikkelmentes fémvázat, amire majd még a végső porcelán réteg ráégetésre kerül. A porcelán magában nem lenne elég erős a rágóerő elviselésére, ezért szükséges a fémváz, ez merevíti a porcelánt. Ezt a vázat a fogorvos bepróbálja, ellenőrzi az illeszkedését, magasságát.
 • A fogtechnkus ezután ráégeti a vázra a porcelán réteget
 • A következő lépés 1-3 munkanap múlva már az elkészült fogkorona vagy híd beragasztása.
A fogkorona megszokása kb. 1-2 hetet vesz igénybe. Kezdetben főleg a nyelvünknek furcsa lehet az új fogpótlás, de ez idővel elmúlik.

Előfordulhat a fogkorona/híd felhelyezése után fájdalom?

A fogkorona felhelyezése után néha előfordulhat fájdalom, feszítő érzés. Ezek a panaszok néhány nap alatt elmúlnak.
Ritka esetben, ha a csiszoláskor közel kerültünk a fogideghez, sajnos előfordulhat a fogkorona alatti fog gyulladása. Ennek tünetei: nem javuló fájdalom, ami még gyógyszerre sem csillapodik, duzzanat az arcon. Ilyen esetben keresse fel fogorvosát!

A porcelán korona és híd élettartama

A fogkoronák és hidak élettartama kb. 6-10év, de szerencsés esetben ennél jóval több is lehet. Természetes ezen idő után lehetőség van a fogkorona/híd cseréjére, így még hosszú időn át megtartható az esztétikai és rágófunkció.

Előfordulhat, hogy a korona alatt elromlik a fog?

Ritka esetben előfordul, hogy a korona elégtelen zárása, vagy a ragasztó kioldódása miatt a korona alatt elromlik a fog. Ennek tünete lehet pl. fogérzékenység, a korona alatt büdös szag, kellemetlen íz a korona alól. Ilyen esetben a korona eltávolítása és egy új korona készítése a megoldás.

Ha régi kopott, rosszul záró fogkoronáit újra cserélné, kérem foglaljon online időpontot INGYENES konzultációra:

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Védett tartalom!