fbpx

Fogpótlások

 

A foghiányok pótlási lehetőségei:

Fogpótlások

 

  • Rögzített fogpótlások: koronák és hidak
  • Részleges kivehető fogpótlások
  • Teljes fogsorok

Ha egy fogat eltávolítanak, rágóerő hiányában az állcsont elkezd sorvadni, az íny visszahúzódik. Ez meggyengíti a szomszédos fogakat, elvesztik oldalirányú megtámasztásukat, ezért egymás felé kezdenek közelíteni. A szemben lévő fogak meghosszabbodva próbálják pótolni az eltávolított fog hiányát, közben elveszítik stabilitásukat, rágóerejük csökken.  A maradék fogakra jutó terhelés fokozódik. 

Ezek lassú folyamatok, melyek évekig eltarthatnak, de sajnos akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatnak. Ezért fontos minél előbb pótolni elvesztett fogainkat.

A fogpótlások fajtái

A fogpótlásokat alapvetően két csoportra osztjuk: rögzített fogpótlások és kivehető fogpótlások.

A rögzített fogpótlások közé tartozik a fogászati korona és a híd. Ezek fogászati cementtel vannak rögzítve a fogakon vagy implantátumokon.

A kivehető fogpótlások pedig két alcsoportra osztható: részleges és teljes fogsorok. A részleges fogsorok fajtái: kapcsos fogsorok, teleszkópos fogsorok illetve a kombinált rejtett elhorgonyzású fogpótlások – csúsztatós fogsorok, göbretenciós fogsorok.

Rögzített fogpótlások: fogkorona és híd

Rögzített fogpótlás akkor készíthető, ha a meglevő fogak száma, elhelyezkedése, szilárdsága képes a hiányzó fogak helyére kerülő pótfogak megtartására.

Fogkorona esetén gyakorlatilag a fog gyökere megvan, csak a fog koronáját pótoljuk. Ha az ínyszintig letört fogat szeretnénk koronával megmenteni akkor csapos megerősítést is alkalmaznunk kell.

A csapos felépítményről itt tudhat meg többett…

Híd esetén egy vagy több fogat pótolunk úgy, hogy a hiány előtti és utáni fogat kúposra csiszoljuk. Ezt követi a mintavétel, ezután pedig a fogtechnikus elkészíti a hidat, amit utána a fogorvos fogászati cementtel rögzít a fogakon.

A korona vagy híd anyaga lehet porcelán, vagy cirkónium.

A porcelán koronáról itt olvashat bővebben…

A cirkónium koronáról további tudnivalók itt…

A kivehető fogpótlások fajtái

A kivehető fogpótlások lehetnek részleges vagy teljes fogsorok.

Ha a páciens meglevő fogainak száma kevés ahhoz, hogy rögzített fogpótlást tudjunk készíteni, vagy elhelyezkedésük nem megfelelő, vagy szilárdságuk nem tökéletes (pl. fogínygyulladás, fogágybetegség esetén), akkor részleges kivehető fogsorral tudjuk pótolni a hiányzó fogakat.

Teljes fogatlanság esetén pedig teljes kivehető fogsort tudunk készíteni.

A részleges fogsorok stabilabb megoldást jelentenek, de ehhez természetesen szükség van meglevő fogakra. Itt a hiányzó fogak helyét pótló fogsor részt valamilyen rögzítő elemmel rákapcsoljuk a maradék fogakra. Ezek alapján a részleges fogsorok típusai: kapcsos, teleszkópos, csúsztatós fogsorok.

Kapcsos fogsorok

A legegyszerűbb, legolcsóbb részleges fogsor típus. Ugyanakkor stabilitása, esztétikája is ennek a típusnak a legrosszabb. A fogsort tartó fogakon látható fém kapcsok rögzítik a fogpótlást.

Teleszkópos fogsorok

Teleszkópos fogsor esetén a maradék fogakra csiszolás után egy nikkelmentes fémből készült párhuzamos falú korona – a teleszkóp – kerül. Ez a teleszkóp belecsúszik a hiányzó fogakat pótló fogsorba, és a súrlódás tartja helyben a fogsort.

Azt a részt, ahova a fém teleszkóp belecsúszik, esztétikus műfog takarja, tehát a fogsor viselésekor fém nem látszódik! Stabilitásban, árban a kapcsos fogsor és a csúsztatós fogsor között foglal helyet.

Csúszatós fogsorok

Csúsztatós fogsor legalább 4-5 meglevő fog esetén készíthető!

Ezeket a fogakat kúposra kell csiszolnunk, majd pedig porcelán koronákat húzunk a fogakra. A foghiányt határoló fogakon lévő koronákra egy speciális nyúlvány – a csúsztató – kerül, ami a hiányzó fogakat pótló fogsorban neki tized milliméteres pontossággal kialakított helyre illeszkedik. 

A fogsort behelyezve a kapcsolat a fogsor és a porcelán korona között nem látható, ezért ezt a megoldást kombinált rejtett elhorgonyzású fogpótlásnak is nevezzük.  Mind esztétikában, mind rágófunkciót tekintve ez a legjobb megoldás. Hátránya a magasabb ár.

Teljes kivető fogsorok

Teljes foghiány esetén teljes kivehető fogsort tudunk készíteni.

A felső teljes fogsor, mivel az egész szájpadlást beborítja, ezért alatta vákuum keletkezik, ami segíti a fogsor helyben maradását. Az alsó fogsornál sajnos ily módon nem tudunk vákuumot elérni, ezért az alsó fogsor megszokása több időt, türelmet igényel.

Határozott arcmozdulatok, rágómozdulatok a fogsorok lemozdulását okozhatják, ezért ezeket kerülje teljes fogsor esetén! Egy oldalon történő rágás szintén a fogsor lemozdulását okozza, ezért próbálja a nyelvével eloszlatni a falatot, és mindkét oldalon egyszerre megrágni azt.

A fogpótlás elkészítésének menete

A fogpótlások készítése gondos tervezéssel kezdődik. Az anyagi lehetőségeket is figyelembe véve megbeszéljük a szóba jövő lehetőségeket.

Ezt követően azokat a fogakat, amik gyulladás, törés, nagy kiterjedésű szuvasság miatt nem tudnák megtartani a fogpótlást, eltávolítjuk. Ez után néhány hetes várakozás következik.

A következő lépés a maradék fogak előkészítése töméssel, csiszolással a fogpótlás számára, majd következhet a mintavétel.

Ezt egy vagy szükség esetén több próba követi, amikor a fogtechnikus által készített próbafogsort még tetszés szerint módosíthatjuk. Ha úgy látjuk, hogy a próbafogsor megfelelő, akkor a következő lépés már a kész fogpótlás szájba helyezése.

Teendők a fogpótlás elkészülte után

A legnagyobb gondossággal elkészült fogpótlások is fél évente ellenőrzésre szorulnak. Csúsztatós fogsoroknál a betétek szorossága is ellenőrizendő, szükség esetén újra cserélhető.

A kihúzott fogaink helyén az állcsont sorvadása folyamatos, ami fogsorok esetén egy idő után azok  pontatlan illeszkedését okozhatja. Ilyen esetben egy fogorvosi mintavétel után a fogtechnikus a fogsort kiegészíti a megfelelő helyeken, hogy az ismét tökéletesen illeszkedjen. Ezt az eljárást hívjuk alábélelésnek.

 

 

A fogpótlások sokszínűsége miatt az árért kérjen árajánlatot!

Ha fogpótlásra van szüksége, foglaljon időpontot ONLINE!

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Védett tartalom!