fbpx

Gyökérkezelés

 

A gyulladt fogak megmentésének lehetősége:

Gyökérkezelés

 

 • Fájdalommentes
 • Modern eszközökkel
 • Magas sikerarány

Rendelőnk egyik fő szakterülete, a gyökérkezelés a gyulladt, gócos fogak megmentésének utolsó lehetősége!

A szuvasság, vagy valamilyen külső behatás okozta trauma (pl. törés) következtében begyulladt fogideg éles, lüktető, fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalmat okoz.

Ha idejében nem történik meg a kezelés, a gyulladás miatt elhal a fogbél, a gyulladás továbbterjed a fog gyökerén, ezáltal csonthártya gyulladást okozva.

Gyökérkezeléskor a gyulladást okozó fogbelet, és ezzel együtt a benne levő baktériumokat eltávolítjuk, így szüntetjük meg a gyulladást, fájdalmat.

Mikor kell gyökérkezelni egy fogat?

A gyökérkezelés akkor válik szükségessé, ha:

 • a szuvasság elérte a fogideget
 • baleset következtében megnyílt fogbél
 • elhalt fog
 • a fog csonthártya gyulladást tart fenn
 • csapos fogfelépítést akarunk beragasztani a gyökérbe

A gyökérkezelés menete

1. alkalom: Gyökérkezeléskor először fel kell tárnunk a fogbél üreget, ahonnan indulnak a gyökércsatornák (ez az ún. trepanálás).

2. alkalom: Ezután meg kell keresnünk a gyökércsatornákat (egy fognak 1-4 gyökércsatornája lehet), amiknek a nyílásai sokszor alig érik el az öt század millimétert (0,05mm) !!!!!

Ha sikerült minden gyökércsatornát megtalálnunk, akkor speciális ötvözetből – Nikkel-Titánium, Titánium-Aluminium – készült gyökérkezelő tűkkel a gyulladt fogideget milliméterről milliméterre haladva a szűk és sokszor görbe gyökércsatornákból eltávolítjuk. Ez egy igen nagy precizitás és kitartást igénylő művelet mind az orvos, mind a páciens részéről, és sokszor akár 1-2 órán át is eltarthat!!

3. alkalom: Gyökértömés.

4. alkalom: Fedőtömés, vagy előkészülés az inlay vagy korona készítéséhez.

 

 

 

A gyökérkezelés fájdalmas?

A mai modern érzéstelenítőszerekkel a gyökérkezelés általában fájdalommentesen elvégezhető. Erősen gyulladt fogak esetén a kezelés kezdeti szakaszában enyhe fájdalom felléphet, ami azonban a kezelés folytatásával, a fogideg eltávolítása után elmúlik.

A gyökértömés:

A panaszok elmúltával a fogideg helyét gyökértöméssel töltjük ki. A gyökértömés anyaga guttapercha, ami egy rugalmas, hőre lágyuló anyag, képes a gyökércsatorna hermetikus lezárására.

Fontos tudni, hogy a gyökérkezelés folyamata több hétig is eltarthat, főleg ha a gyulladás duzzanattal, genny felgyülemlésével is jár.

Gyökérkezelés után fájdalom felléphet?

Igen, a gyökérkezelés után átmeneti fájdalom felléphet. Ez enyhe esetben fájdalomcsillapító tablettával enyhíthető. A gyökérkezelés utáni fájdalom csillapítására használhat vény nélkül kapható ibuprofen tartalmú gyógyszereket:

 • Advil
 • Algoflex
 • Brufen
 • Dolgit
 • Ibumax
 • Nurofen

Az ajánlott dózis 400mg, 4 órás időközökkel. Maximális dózis naponta 3200mg.

Ha a gyökérkezelés után erős lüktető fájdalom, arcduzzanat lép fel, akkor mielőbb keresse fel fogorvosát!

gepi gyokerkezeles

Gépi gyökérkezelés:

Az erősen görbült, szűk gyökerekből sokszor kézzel forgatott gyökérkezelő eszközökkel igen nehézkes, lassú a kezelés.

Ilyenkor vesszük használt az elektromotorral működtetett gépi gyökérkezelő rendszereknek, mely jelentősen meggyorsítja a folyamatot. Rendelőmben a világszínvonalú német gyártó, a VDW Reciproc elnevezésű eszközeit használom.

A gyökérkezelt fog élettartama:

A gyökérkezelt fogak élettartama sok tényezőtől függ.

Egyrészt a fog korona részét megfelelő védelemmel kell ellátni a törés ellen, pl. fogkorona készítésével.

Másrészt a legtökéletesebb fogtömés/fogkorona mellett is a dentin csatornákon juthatnak a szájüregből baktériumok a fog belsejébe, ezért a kiváló szájhigiénia is előfeltétele a gyökérkezelt fog hosszú élettartamának.

Harmadrészt pedig a gyökérnek lehetnek eldugott oldalcsatornái, ahova a gyökérkezelő eszközeinkkel nem tudunk eljutni. Ott baktériumok szaporodhatnak el, és ezáltal az egyébként tökéletesnek tűnő gyökértömés mellett is lehet utólagos panasz a foggal.

A leírtakból érthető, hogy a gyökérkezelt fogak élettartamát megbecsülni lehetetlen, de a modern anyagok és technikák használatával az esetek jelentős többségénél akár 10-20 éves élettartam is reális. 

Gyökérkezelés utáni teendők:

A gyökérkezelt fogak sajnos TÖRÉKENYEBBEK, mint az ép fogak, ezért az ilyen módon kezelt fogakra érdemes vigyázni, illetve egy egyszerű tömés helyett üvegszálas megerősítést alkalmazni a gyökerükben, majd pedig porcelán BORÍTÓKORONÁVAL ellátni őket. A korona, mint egy abroncs, összetartja a fogat, így erősítve meg a rágóerőkkel szemben.

A gyökérkezelés menete

Ha gyökérkezelésre van szüksége, kérem foglaljon időpontot:

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

gyökérkezelés menete infografika

error: Védett tartalom!