fbpx

Ultrahangos Fogkőeltávolítás

 

A fogínygyulladás megszüntetése:

Fogkőeltávolítás

 

  • Hatékony ultrahagos fogkőeltávolító géppel
  • Fogínygyulladás és
  • Kellemetlen lehelet ellen

Fogínygyulladás, fogínyvérzés, kellemetlen lehelet esetén a megoldás az ultrahangos fogkőeltávolítás.

Hogyan történik a fogkő kialakulása?

A fogkő a fogak és az ínyszél találkozásánál felgyűlő lepedékből alakul ki, amikor abban ásványi sók rakódnak le. A lepedék pedig baktériumokból, elhalt hámsejtekből, mikroszkópikus ételmaradványokból áll. Színe lehet sárgás, vagy ritkább esetekben fekete.

fogkő eltávolítás

 

A fogkőeltávolítás menete

A fogkő igen erősen tapad a fogakhoz, ezért eltávolítására speciális eszközt, magas frekvencián rezgő, ún. ultrahangos fogkőeltávolító készüléket használunk.

Általában a fogkőeltávolítás nem fájdalmas, de akinek érzékenyebb az ínye, vagy a fognyakak, azoknak a pácienseknek természetesen a kezelést érzéstelenítésben végezzük.

A fogkövet miután “lerezgetjük” a fogakról egy érdes felszín marad vissza, ezért minden fogkő eltávolítás része egy speciális polírozó pasztával való polírozás.

A kezelés általában 3-12 havonta szükséges az egyéni igényektől függően.

Lehetséges a fogkőeltávolítás házilag?

Sajnos a fogkő olyan erősen kapcsolódik a fogakhoz, hogy házilag nem lehet azt eltávolítani. És természetesen különböző eszközökkel sem ajánlott kapargatni, nehogy fogzománc vagy ínysérülést okozzunk magunknak! Amit otthon tehetünk, az a fogkőkialakulás megelőzése, erről a későbbiekben lesz szó.

Mi a teendő fogkőeltávolítás után:

A kezelés után speciális teendők nincsenek, ha nem kapott érzéstelenítést, akkor enni, inni nyugodtan lehet rögtön. Ha kapott érzéstelenítést, akkor inni szabad, enni csak az érzéstelenség elmúlása után, ez általában 2-3 óra.

Ritkán előfordul, hogy a fogkőeltávolítás után fognyaki érzékenység alakul ki néhány fogon. Ilyen esetben ajánlott valamilyen érzékenység csökkentő fogkrém használata, pl. Sensodyne Rapid.

Mi történik, ha nem kerül eltávolításra a fogkő?

Mivel a fogkőben baktériumok is vannak, így ezek ínygyulladást (GINGIVITISZ) okoznak. Az ínygyulladás tünetei: fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, duzzadt, vérbő fogíny, rossz lehelet.

A fogínygyulladásról itt olvashat részletesen!

Ha ez az állapot éveken át fennmarad, akkor a folyamat fogágybetegség-be (PARODONTITIS) megy át. Ilyenkor a gyulladás következtében “elsorvad” a fogat tartó csont, a fog meglazul, akár magától ki is eshet. A fogkő eltávolítás tehát ezen állapotok megelőzésére / kezelésére szolgál, az esztétikai kezelés mellett. 

A fogkő kialakulásának megelőzése

Mint arról már volt szó, a fogkövet otthon nem ajánlatos megpróbálni eltávolítani. Viszont amit tehet, az a fogkő kialakulásának megelőzése. Mivel a fogkő lepedékből alakul ki, ezért ezt a lepedéket kell minél alaposabban eltávolítani, minden nap. Ennek módja a rendszeres, napi legalább 2 alkalommal végzett fogmosás és a fogselyem használata.

Fogkefét válasszon közepes / MEDIUM erősségűt, a kemény sörtéjű / HARD fogkefék nem ajánlottak. Ha az ínye érzékeny fogmosás közben, nyugodtan használhat puha / SOFT sörtéjű fogkefét is.

Fogkrémből gyakorlatilag mind megfelelő lehet, hiszen a lepedék eltávolítására mind tartalmaz polírozó szemcséket, de természetesen én a klinikailag bevizsgált termékeket ajánlom elsősorban, ezek hatása vizsgálatokkal bizonyított. Ilyen klinikailag bevizsgált fogkrémek pl.: ORAL-B, PARODONTAX.

Fontos tudni, hogy a legkiválóbb fogkrémmel és fogkefével sem tudjuk a fogközökből kitisztítani a lepedéket, erre a célra a fogselyem a jó megoldás. Ha tágak a fogközei, és a fogselyemmel nem tudja azt kellően megtisztítani, akkor használjon fogköztisztító keféket!

Foglaljon ONLINE időpontot fogkő eltávolításra!

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Védett tartalom!