fbpx

10 dolog, amit ne tegyen foghúzás után!

foghúzás után
  1. Ne egyen kb. 3 órán keresztül, amíg a helyi érzéstelenítő hatása teljesen ki nem megy, különben elharaphatja a nyelvét vagy az arcát! Ha a foghúzás után fájdalom lép fel, ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító tablettát vegyen be!

  2. Ne öblögesse erőteljesen a sebet a foghúzás utáni 24 órában! Kerülje az alkoholt tartalmazó szájvíz használatát, mivel az irritálhatja a sebet! Egy nap múlva óvatosan öblögethet sós langyos vizes oldattal (1 pohár langyos csapvízbe teszünk egy kiskanál sót), akár minden étkezés után. Ez segíti a gyógyulást.

  3.  Ne piszkálja az ujjával vagy a nyelvével a sebet! Reggel és este mossa fogait a szokásos módon, de a seb környékét 2 napig kerülje el! Használjon puha sörtéjű fogkefét! Nagyon fontos a jó szájhigiénia fenntartása. Minél tisztább a szája, annál gyorsabban gyógyul.

  4. 3 napon keresztül ne végezzen nehéz fizikai munkát, testmozgást! Lehetséges, hogy ilyenkor a vérzés újra megindul. Kerülje az úszást is, mert tilos, hogy az uszoda vize a szájüregbe kerüljön!

  5. Alváskor ne feküdjön a foghúzás oldalán! Próbáljon a másik oldalán aludni! Az első pár napban emelt párnán feküdjön!

  6. Ne egyen forró, kemény ételeket néhány napig! A forró italok kioldhatják a vérrögöt a sebből. Részesítse előnyben a kissé puhább, hidegebb dolgokat, mint pl.: gyümölcsleves, burgonyapüré, rántotta, puding! Kerülje a túl fűszeres és az apró, magvas ételeket is pl.: rizs, mák, pattogatott kukorica! Az apró darabkák a sebbe jutva gyulladást okozhatnak. Ha lehetséges az ép oldalon rágjon!

  7. Ne használjon szívószálat! A szívóhatás kimozdíthatja a véralvadékot a sebből, így nem tud megfelelően begyógyulni. Igyon sok vizet, de a hagyományos módon: pohárból!

  8. Ne fújja erősen az orrát egy hétig! Ha szükséges, óvatosan törölgesse! Tilos a tüsszentés visszafojtása is, ha tüsszent, akkor nyitott szájjal tegye! Minden erős fújás kerülendő így pl.: matrac felfújás, fúvós hangszerek.

  9. Ne dohányozzon legalább 72 órán keresztül! A dohányzás növeli a fertőzés esélyét és lassítja a sebgyógyulást.

  10. Ne igyon alkohol tartalmú italokat a foghúzás után legalább egy hétig! Az alkohol oldja a vért és a seb újra vérezni kezdhet.

 

 

Share:

Comments are closed.

error: Védett tartalom!