fbpx

Fogtömés

 

Lyukas és sérült fogak helyreállítása:

Esztétikus fogtömés és betét – Inlay

 

  • Fényre keményedő “fehér” tömések
  • Kompozit alapú
  • Kiemelkedő esztétika

A szuvasodás, illetve egyéb okok miatt sérült, letört fogakat manapság leggyakrabban fogtöméssel állítjuk helyre.

fogtömésA hagyományos, fekete amalgámtömés már csak körzeti fogorvosi rendeléseken használatos. A modern fogászatban ezek helyét átvették az esztétikus tömések.

Ezek anyaga általában műgyanta alapú, fényre keményedő kompozit. Tartóssága, erőssége hasonlatos a korábbi amalgám tömésekhez, azonban esztétikája természetesen messze túlmutat rajta.

 

A szuvas fogak első tünete a fogérzékenység lehet, azonban nem csak a lyukas fogak okozhatnak érzékenységet.

A fogérzékenységről itt tudhat meg többet…

A fogtömés menete

Szükség szerint az érintett fogat elérzéstelenítjük, majd a baktériumokkal fertőzött, szuvas fogállományt fúróval eltávolítjuk.

Ezt követi a speciális ragasztó alkalmazása, mely rögzíti a tömést a lyukban. A tömőanyagot kb. 2mm-es rétegenként helyezzük az üregbe, majd erős kék fényt kibocsátó LED lámpa hatására a kezdetben gyurma szerű anyag megkeményedik. Az utolsó lépés a tömés formára alakítása, majd a végső polírozás.

Az esztétikus tömések elkészítése nagyobb odafigyelést, precizitást kíván mint a hagyományos amalgámtömés. Hanyag elkészítés, a nem megfelelő ragasztó illetve tömőanyag használata esetén az elkészült tömés könnyen kieshet, a tömés mellett új szuvasodás indulhat.

Nagyon mély lyukak esetén szükség lehet speciális, a fogbelet védő alaptömésre, illetve a fogat megerősítő üvegszálas alapra. Rendelőnkben a vezető japán fogászati gyártó, a GC, everX nevű üvegszálas tömőanyagát használjuk.

Fogtömés után mikor lehet enni?

A tömés a LED lámpa fényére azonnal megköt, eléri végleges keménységét. Ezért ha nem kapott érzéstelenítést, akkor rögtön használható!

Ha kapott érzéstelenítést, akkor azonban meg kell várni, amíg a hatása elmúlik, a fogtömés után 2-3 órával szabad enni

Inni minden esetben azonnal lehet a tömés után!

Felléphet a fogtömés után fájdalom?

A fogtömés utáni fájdalom általában néhány nap alatt elmúlik. Ennek oka lehet a fogfúrás okozta behatás, vagy az érzéstelenítés helye is fájdalmas lehet! Mély lyukak esetén több hétig tartó érzékenység is normálisnak számít!

Ritka esetben sajnos nem szűnő, egyre erősödő fájdalom fordulhat elő olyan töméseknél, amik nagyon mélyre nyúlnak. Ebben az esetben gyulladás alakulhat ki a fobélben, ami gyökérkezeléssel orvosolható. Ilyen esetben forduljon mielőbb fogorvosához!

A tömések élettartama

A tömések átlagos élettartama 6-8 év. Ez után természetesen kicserélhetők, és a fog rágófunkciója ismét évekre biztosított.

A mai modern anyagokkal szerencsés esetben akár 10-15 éves élettartam is elérhető!

 

A tömések alternativái

inlay_onlay

Inlay-Onlay

Ha a sérült fogban lévő lyuk mérete túl nagy, és nem teszi lehetővé tömés készítését, akkor lehetőség van az ún. BETÉT vagy más néven INLAY – ONLAY készítésére.

Az inlay jelentése: fogtechnikus által, aranyból, vagy kerámiából készített “tömés”, amit a fogorvos beragaszt.

Tartósabb, szebb megoldás, mint a tömés, de ára magasabb. Az onlay méretében tér el az inlaytől, az onlay a fog rágófelszínét is beborítja. Rendelőnkben általában szerves kerámia, Gradia inlay kerül elkészítésre.

Inlay vagy korona?

Nagy kiterjedésű lyukak esetén a másik lehetőség a korona készítése a fogra. A korona teljesen beborítja a fogat, abroncs szerűen összefogja, így a törés ellen nagyon jól véd. Hátránya, hogy a fogból többet kell elcsiszolni, mint inlay esetén. 

 

A fogtömés menete

Ha fogtömésre van szüksége, kérem foglaljon időpontot:

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

fogtömés menete infografika

error: Védett tartalom!