fbpx

Fogfehérítés

 

Az elszíneződött fogak kezelése:

Fogfehérítés

 

 • Professzionális anyagok
 • Biztonságos
 • Hatásos

fogfeherites

 

A fogfehérítés kémiai alapjai

Fogfehérítés során a fogat elszínező pigmenteket inaktiváljuk. Ezek a pigmentek általában óriás molekulák (ún. makromolekulák), melyeket kémiai szerekkel darabjaira bontunk. Ezek a kisebb molekulák már színtelenek, így szüntetjük meg az elszíneződést.

A használt kémiai szer általában a hidrogén-peroxid, illetve karbamid-peroxid.

A fogelszíneződés okai

A fogak elszíneződéséért számtalan faktor lehet felelős. Bizonyos ételek, italok fokozottan képesek elszíneződést okozni, különösen a kóla, tea, kávé, vörösbor. A dohányzás szintén oki tényező. Elhalt fogak szürkés-lilás elszíneződést okoznak. Bizonyos gyógyszerek is elszínezik a fogakat, pl. gyerekkorban a tetracyclin tartalmú gyógyszerek -Tetran, Tetracycline, különösen kerülendők!

A fogfehérítés fajtái

Megkülönböztetünk otthoni és rendelői fogfehérítést. A rendelői fogfehérítés erősebb anyagokkal történik, gyors eredményt lehet elérni, azonban az ára magasabb. Otthoni fogfehérítésnél 10-14 nap után látható látványos javulás, alacsonyabb a fehérítőszerek koncentrációja. Ára a rendelői fogfehérítésnél alacsonyabb.

Fogfehérítés otthon

Otthoni fogfehérítésnél a fogorvosi minta alapján a fogtechnikus elkészíti az Ön fogaira pontosan illő műanyag sínt, amibe Önnek kell a fogorvostól kapott fogfehérítő zselét bejuttatnia. Ezt a sín kell a fogakra helyezni naponta 4 órát, vagy éjszaka 6-8 órát. A kezelés időtartama 10-14 nap. A kezelés alatt átmeneti fogérzékenység felléphet, ekkor használja a sínt minden másnap, illetve használjon fogérzékenység csökkentésére való fogkrémet pl. Sensodyne Rapid. Rendelőnkben otthoni fogfehérítésre a Philips Zoom és az Opalescence otthoni fehérítő zseléket használjuk.

fogfeherites otthon
Juttasson fogfehérítő zselét a sín orca felé eső részébe
otthoni fogfeherites
Helyezze fel a sínt fogaira

 

Az otthoni fogfehérítés előnyei

 • otthoni fogfehérítésnél az alkalmazott fehérítőszer koncentrációja alacsonyabb, kíméletesebben érhető el a kívánt szín
 • a fogfehérítő sín megtartható, így később (6-12 havonta) elegendő abba 1-2 tubus fehérítő zselét vásárolni, hogy felfrissítse fogai fehérségét
 • Ön dönti el, mennyi színváltozást szeretne
 • költséghatékony

Az otthoni fogfehérítés hátrányai

 • fogkopás esetén nem használható
 • a töméseket, fogpótlásokat NEM fehéríti ki a fogfehérítő szer (de ez igaz a rendelői fogfehérítésre is!)

Milyen teendők vannak a fogfehérítés után?

A fogfehérítés alatt kerülje a fokozott elszíneződést okozó ételeket, italokat – kóla, tea, vörösbor, paprikás ételek. A fogfehérítés közben/után használjon érzékenység csökkentő termékeket, pl. Sensodyne Rapid fogkrém, Meridol szájvíz. 

A gyökérkezelt fogak fehérítése

 • A gyökérkezelt fogak gyakran szürkésen elszíneződnek. Ezen fogak is fehéríthetők, speciális, magasabb koncentrációjú anyagokkal. A gyökérkezelt fogak fehérítésének menete: 
 • a gyökértömést lefedő régi fogtömést eltávolítjuk
 • a gyökértömést védő alaptömést helyezünk a fogba
 • erre helyezzük a fogfehérítő anyagot
 • majd ideiglenes tömést helyezünk a fogba
 • A behelyezett anyag kb. 2-5 napig aktív, ezen időszak után cserélendő. Általában 4-5 alakalom szükséges a kívánt hatás eléréséhez.

A fogfehérítés veszélyei

2012. novembere óta Magyarország is átvette az aktuális Európai Uniós szabályozást. Ennek értelmében maximum 6%-os erősségű hidrogén-peroxid, vagy 16%-os erőségű karbamid-peroxid használható fogfehérítésre. Ez érvényes az otthoni és a rendelői fehérítésre is. 

A jelenlegi kutatások szerint a ennek a 6%-os hidrogén-peroxidnak  jóval kevesebb mellékhatása lehet, mint a koncentráltabb termékeknek. A 25%-os hidrogén-peroxid koncentráció feletti termékek erős fogfelszíni felérdesedést, ásványi anyag (kálcium) vesztést okozhatnak. Ezek a későbbiekben pl. a fog szuvasodással szembeni ellenállóképességét gyöngíthetik.

Ezek a magas koncentrációjú szerek fogérzékenységet is sokkal gyakrabban okoznak, mint a kisebb töménységű szerek, és a kiváltott érzékenység jóval erősebb is!

Az EU-s jogi szabályozásnak megfelelő termékek esetén ezektől a mellékhatásoktól jóval kevésbé kell tartanunk, így rendelőnkben csak és kizárólag ilyen termékeket használunk!

Fogfehérítés otthon

Összefoglaló

Foglaljon időpontot fogfehérítésre Online!

fogfehérítés otthon infografika

error: Védett tartalom!