fbpx

Cirkon korona

 

Új típusú rögzített fogpótlás:

CAD/CAM Cirkon korona és híd

A legmodernebb technikával készülő fogpótlás.

  • Számítógépes eljárással
  • Élethű esztétika
  • Kiemelkedő fizikai tulajdonságok

Manapság az esztétikai igények jelentősen megnövekedtek, nincs ez másképp a fogpótlások terén sem. Ha a hagyományos porcelán fogpótlásoknál magasabb esztétikára vágyik, vagy fémallergiás, akkor Önnek a cirkon alapú fogpótlások a megfelelő választás.

Cirkon korona vagy híd

Korona esetén csak az adott fogat csiszoljuk kúposra, hogy a koronát rá lehessen húzni. A szomszédos fogakat nem csiszoljuk meg. Ez a kezelés akkor szükséges, hogyha a fog gyökere még ép, de a koronája szuvasság vagy törés hatására roncsolódott.

Híd esetén foghiányt pótolunk. Ilyenkor a hiányt határoló fogakat csiszoljuk le, ezek a tartófogak, amik tartják a hidat. Híd esetén legalább három fogat kell a fogtechnikusnak megformáznia: a két tartófogon lévő koronákat, illetve a foghiány helyén lévő hídtagot, amit a tartófogakon lévő koronák tartanak.

A fogkorona és a híd a rögzített fogpótlások közé tartozik.

A további fogpótlási lehetőségekről itt olvashat…

Cirkon korona és híd jellemzői

CAD/CAM – computer aided design and manufacturing – számítógépes eljárással készült kerámia koronák/hidak.

A fogorvos által készített mintáról a fogtechnikus egy nagyon pontos lézer scannelést követően egy szoftverben megtervezi a fogpótlást, majd a számítógép vezérelt “faragógépcirkónium kerámiából kifaragja a fogpótlás alapját jelentő kerámia vázat.

Ez a kerámia váz bár nagyon erős, de színhatása matt, élettelen. Ezért a fogtechnikus áttetsző porcelán réteget éget rá, így lesz a fogpótlás élethű. Ez a jelenleg elérhető egyik legpontosabb és legszebb lehetőség a fogak pótlására.

Hátulsó fogak esetén, ahol a színhatás nem annyira fontos, lehetőség van az egész fogat cirkon kerámiából elkészíteni, ez az ún. Prettau cirkon korona. Ennek bár színhatása nem annyira szép, mintha a fedő porcelán réteg rá lenne égetve, viszont erősebb, ellenállóbb megoldás, főleg rágófogak esetén.

A cirkon koronák és hidak élettartama 6-10 év, szerencsés esetben ennél több is lehet.

Porcelán vagy cirkónium korona?

A hagyományos porcelán korona esetén a törékeny porcelánt a fogtechnikus egy vékony (0,3mm) nikkelmentes fém sapkára égeti rá, így merevítve a porcelánt, ezért ezt a fatja fogpótlást fém-kerámia koronának is nevezzük. A porcelán koronáról itt olvashat bővebben…

Az így elkészült pótfog esztétikája kielégítő, de bizonyos fényviszonyok között szürkés színhatású lehet. Hosszú távon a korona széle az ínyt is szürkésen elszínezheti.

A cirkon korona esetén ezek a tényezők nem állnak fenn, így ha ön fémallergiás, vagy a hagyományos porcelán koronánál magasabb esztétikájú fogpótlásra vágyik, mindenképp a cirkon korona a megfelelő választás!

A cirkon korona fémmentes?

Igen, a cirkon alapú fogpótlások fémmentesek! A képen bal oldalt a hagyományos, fém alapú porcelán koronák láthatók, jobb oldalt pedig a fémmentes, cirkon alapú koronák.

Cirkon korona és híd előnyei

-a hagyományos porcelán koronák esetén a törékeny porcelánt egy merevítő fém sapkára égeti rá a fogtechnikus. A CAD/CAM cirkónium koronák esetén ez a fém sapka hiányzik, így természetesen fémallergiásoknak is biztonsággal készíthető

-mivel a hagyományos eljárással szemben itt nincs fém sapka, ezért színhatása is élethűbb ezeknek a koronáknak

-a számítógépes eljárásnak köszönhetően az emberi hibatényező részben kiküszöbölhető, így pontossága tökéletes


Cirkon korona hátránya

A cirkónium alapú koronák egyetlen hátránya az ára, ami a porcelán koronáénál magasabb.

A korona és hídkészítés menete

Az adott fogat, fogakat első lépésben érzéstelenítés után a fogorvos kúposra csiszolja. Ezt követi a mintavétel. 

3-4 munkanap alatt a fogtechnikus elkészíti a korona vagy a híd alapját jelentő cirkónium vázat. Ezt a fogorvos megpróbálja, ellenőrzi a zárását, magasságát.

A következő lépés a végső porcelán réteg felvitele, ráégetése. 2-3 munkanap múlva a kész fogpótlás beragasztható.

Cirkónium korona készítés Video

Ha régi kopott, rosszul záró fogpótlását cirkonra cserélné, kérem foglaljon időpontot:

vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Védett tartalom!