fbpx

Fogpótlási lehetőségek

Fogpótlási lehetőségek

Fogpótlások

A fogpótlásoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: a rögzített és a kivehető fogpótlásokat.

Rögzített fogpótlások a koronák és a hidak. Ezeket a maradék fogakra fogászati cementtel "ráragasztjuk". Anyaga lehet porcelán vagy cirkónium.

A kivehető fogpótlások típusai: kapcsos, teleszkópos és csúsztatós fogsorok. Ezeket akkor készítjük, ha a páciensnek vannak még fogai, de nincs elég ahhoz, hogy rögzített hidat készítsünk. Ilyenkor a maradék fogakra valamilyen módszerrel rá kell kapcsolni a hiányzó fogakat pótló fogsort. 

Tovább olvasok...

Porcelán fogkorona, híd

A koronák és hidak a rögzített fogpótlások közé tartoznak, a meglevő fogakra fogászati cementtel rögzítjük őket.

Korona esetén nem egy egész fogat pótolunk, hanem egy fognak csak a koronai részét. A fog koronai részének sérülése szuvasság vagy törés következtében jöhet létre. Ebben az esetben egy kúpos csonkot építünk a hiányzó koronai rész helyére, majd mintavétel után a fogtechnikus elkészíti a koronát.

Híd esetén egy vagy több fogat pótolunk úgy, hogy a hiányt határoló fogakat kúposra csiszoljuk, majd szintén mintavételt követően a fogtechnikus elkészíti a híd pótlást, amit ezután a fogorvos beragaszt.

Porcelán fogkorona esetén egy nagyon vékony (0,4mm) nikkelmentes fém merevítő váz adja a porcelán alapját, mert magában a porcelán nagyon rigid, törékeny.

Tovább olvasok...

Cirkon korona, híd

Mint arról az előbbiekben volt szó, a korona és a híd a rögzített fogpótlások közé tartozik.

Ezek anyaga lehet porcelán és cirkon. Porcelán esetén egy vékony fém sapkára történik a porcelán ráégetése.

Cirkónium esetén ez a fém váz hiányzik, a szerepét számítógép által megtervezett és kifaragott (CAD-CAM) cirkon-kerámia veszi át.

Ez bár fémmentes, de erőssége a fémhez hasonló, esztétikája pedig magasabb.

Tovább olvasok...

Csapos fog

Az ínyszintig letört fogakat csapos fogfelépítéssel tudjuk megmenteni.

Ha a fog gyulladásos tüneteket nem okoz, nem láthatók rajta a fogágybetegség jelei, akkor a fog gyökerébe egy üvegszálas, vagy ritkábban fém csapot ragasztunk.

Erre a csapra speciális tömőanyagból építünk egy kúpos csonkot, amire a fogtechnikus mintavétel után elkészíti a fog koronai részét pótló fogkoronát.

A csap feladata, hogy a gyökérben rögzítse az elkészült fogpótlást, ezáltal merevítve azt.

Tovább olvasok...

Ha szüksége van fogászati kezelésre, foglaljon időpontot ONLINE!

Vagy kérjen INGYENES árajánlatot!

error: Content is protected !!